16 july 2018

Natuurlijk kun je industrieel afvalwater zo het riool in laten lopen, maar je kunt er ook een heel zwembad mee verwarmen. Hoe? Met riothermie, een door Tauw bedacht systeem, waarvoor onze collega's van Habel Installatie in samenwerking met Doorgeest Energietechniek onlangs een installatie heeft ontworpen en gebouwd. “Deze installatie verwarmt het water van zwembad De Veldkamp uit Wezep met afvalwater van de naastgelegen aardappelfabriek”, vertelt bedrijfsleider Raymond Beltman. “Hiermee is het zwembad gasloos en wordt op jaarbasis 230 duizend kub minder gas verbruikt en ook de CO₂ uitstoot ligt 410 ton lager. Een duurzame oplossing dus, waaraan wij graag onze bijdrage leveren.”

In Wezep loopt het afvalwater van de aardappelfabriek tegenwoordig via een rioleringsstelsel in twee buffertanks. “In de eerste tank wordt het water van zo’n dertig graden licht gefilterd”, legt Beltman uit. “Dit om de optimale warmte eruit te kunnen halen en vervuiling van de installatie te beperken. Dan komt het water via een overloopsysteem in de tweede tank om vervolgens via natuurlijk verloop naar de technische ruimte te stromen. Daar staat de warmtewisselaar, waarin het afvalwater via van elkaar gescheiden buizen warmte afgeeft aan het water uit de warmtepomp. In deze pomp wordt het water met behulp van het natuurlijke koudemiddel 1234ZE tot vijftig graden opgewarmd, waarna het in het buffervat van de Cv-installatie van het zwembad terecht komt.”

20180516_150507_resized.jpg

Vindingrijke oplossing
Dit ingenieuze systeem wordt vol automatisch met sensoren aangestuurd. Als het stil valt, treedt het oude systeem – nog altijd in gebruik om het water van de douches te verwarmen – direct als back-up in werking. “Dit gebeurt standaard op zondag, want dan ligt de aardappelfabriek en dus ook de toevoer van afvalwater stil”, gaat Beltman verder. “Maar daar komt binnenkort met een uitbreiding van het systeem verandering in. Door op zondag het afvalwater na onttrekking van de warmte niet direct naar het riool, maar juist vaker door de warmtewisselaar te laten stromen, creëer je de mogelijkheid om de warmtepomp ook dan het zwembadwater te laten verwarmen.” Natuurlijk wordt de engineering van deze vindingrijke oplossing door Habel Installatie gedaan.

Duurzame kwaliteit
Dat Tauw het engineering en de bouw van dit systeem in handen van Habel Installatie heeft gelegd, heeft alles te maken te maken met vertrouwen en kwaliteit. “Tijdens een eerdere samenwerking hebben we bewezen dat we dit soort projecten aan kunnen”, aldus Beltman. “En dus mogen we naast de uitbreiding ook het volledige onderhoud en beheer van het systeem in zwembad De Veldkamp oppakken.” Inmiddels staan er al weer nieuwe projecten, want riothermie is op meerdere plekken toepasbaar. “Voor een paar woningen is het te duur, maar zwembaden, scholengemeenschappen, zorg- en appartementencomplexen en soortgelijke locaties kunnen zeker gasloos worden en profiteren van het zeer interessante rendement dat riothermie te bieden heeft.”

Reacties

Terug naar overzicht

Meer